Przepisy kulinarne

Przysmak kuchni chilijskiej

Pokaz kulinarny z Centrum Kultury w Łomiankach w ramach dnia chilijskiego

https://www.youtube.com/watch?v=kbrKy_O6q9o&feature=youtu.be

Przepisy kulinarne – chłodnik
Czerwcowe upały dają się nam we znaki. W tak gorące dni nasz kolega Leszek poleca chłodnik litewski w/g przepisu jego Babci z Wilna.
Sernik na zimno
Polecamy bardzo dobry przysmak na tę porę roku – sernik na zimno z biszkoptami i nutą owocową. Przepis pochodzi od „szefa kuchni” Leszka, który nie tylko świetnie maluje, ale też robi pyszne ciasta. Koniecznie wypróbujcie!
Ciasto cytrynowe
Swojego czasu mama Beaty Bendy piekła dla nas pyszne ciasto cytrynowe. Natknęłam się dziś na przepis na to ciasto.
2 szklanki cukru
1 szklanka wody
1 kostka masła
powyższe produkty należy zagotować i wystudzić
3 szklanki mąki Szymanowskiej – przesiać do oddzielnego naczynia
4 jajka – oddzielić żółtka od białek
1 duża cytryna
1 łyżka stołowa proszku do pieczenia
1 mały cukier waniliowy
Mąkę połączyć z proszkiem i cukrem waniliowym, wsypać do wystudzonego syropu i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Rozbełtane żółtka połączyć z masą. Z cytryny otrzeć skórkę i wycisnąć sok -połączyć z ciastem. Białka ubić, połączyć z masą.
Piec w temp. 180 st. C około 60 min.
Lukier:
30 dkg cukru pudru, 3 łyżeczki kwaśnej , gęstej śmietany.
Sok z cytryny wlewać do lukru małymi porcjami do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Cały lukier dokładnie utrzeć i posmarować nim gorące ciasto.
Przepis na syrop z kwiatów mniszka lekarskiego

Syrop ten zwany też miodkiem z mleczy jest dobrym środkiem na przeziębienia i bóle gardła i dobrze go mieć w domowej spiżarce. Ważne jest, aby kwiaty mniszka zbierać w odpowiednich miejscach. Musimy mieć pewność że nie są one zanieczyszczone przez kurz i spaliny gdyż nie wolno ich płukać!
Przepis
Około 500 kwiatów mniszka (bez łodyżek ) rozłożyć na białym papierze aby wyszły z nich robaczki, po czym zalać 1 litrem zimnej wody, zagotować i pozostawić na całą noc.
Rano przecedzić przez płótno, lekko wygniatając.
Dodać ok. 2 kg cukru i sok z 2 cytryn. Gotować bez przykrycia, by uzyskać konsystencję syropu, który nie może być ani zbyt gęsty (bo może skrystalizować się), ani zbyt rzadki (bo może sfermentować) ok 1,5 godz. Gorący syrop przelewamy do słoiczków i gotowe.
Syrop z mniszka – o pięknym bursztynowym kolorze i lekko kwaskowatym smaku – można tak jak miód spożywać z chlebem, stosować do wypieku pierników i do sporządzania napojów gorących i orzeźwiających.